torsdag 28. mai 2009

Prosentregning er vanskelig (for journalister)

Re: Jarlsberg avis omtaler Holmestrands økonomi i dagens utgave

Det var en gang en familie, to foreldre og to barn, med en årlig bruttoinntekt på 700.000,-

I april, etter en kveld med nettbanken, kunne mor erklære at familien styrte mot et underskudd dette året. Ved slutten av året vil familien ha brukt ca. 14.000,- mer enn den har tjent. Det ble umiddelbart innkalt til familieråd, hvor både barn og voksne fikk komme med ideer til innsparinger. Noen ideer var radikale, f.eks. som å selge den ene bilen, mens andre forslag var mer moderate, som å si opp abonnementet på fars autofilblad.

Men siden det mulige underskuddet ble avdekket såpass tidlig, har familien fortsatt gode muligheter til å komme i havn uten de helt dramatiske konsekvensene.

Holmestrand kommunes budsjett er på 470 millioner kroner. 10 millioner utgjør ca. 2% av årsbudsjettet.

Situasjonen er med andre ord ganske lik familiens. Hadde Jarlsberg spurt familien, hadde spørsmålet vært: Er det ikke ille at dere må selge bilen?

Politikerne har grepet fatt i problemet, og administrasjonen har gjort som den ble bedt om. Tidligere har bystyret latt være å gripe inn før på et langt senere tidspunkt. Slik sett er vel ropet om krise noe prematurt.

1 kommentar:

  1. Godt poeng om proposjonene i saken Lasse.

    Spørsmålet er vel om administrasjonen har gjort som den ble bedt om ? I sakspapirene til siste formannskapsmøte forelå kun en status rapport fra dette arbeidet. I den rapporten var det ihvertfall ikke lagt til grunn den strukturen på arbeidet vi ba om.

    Vårt oppdrag var at adminstrasjonen skulle fokusere på driftsutgiftene, som er de bystyret har direkte innflytelse over.

    Finansielle inntekter og utgifter må behandles forskjellig fra løpende drift fordi det er andre faktorer som påvirker kommunens driftsinntekter og driftsutgifter.

    Synd at vedleggene til orienteringssaken ikke er lagt ut sammen med saken slik at velgerene kan se saken selv uten å måtte hente den hos kommunen, eller bare lese Jarlsbergs tolkning.

    SvarSlett